Dedoreon en JRM Food & Facilities organiseerden Talking Dinner

Niels

Niels

2016-03-31 10:39:00

Veranderingen in de zorg vragen om uitwisseling kennis en samenwerking

Zorg - Hoe kom je tot de juiste invulling van eten en drinken in de zorg? Waar liggen in de zorg de uitdagingen en kansen? En welke expertise hebben foodservicebedrijven nodig om in de gezondheidszorg succesvol te zijn? Vragen die centraal stonden tijdens de Talking Dinner-bijeenkomst die in kasteel Maurick in Vught werd georganiseerd door Dedoreon en JRM Food & Facilities.

 

Dedoreon en JRM Food & Facilities organiseerden Talking Dinner

Wat zijn dé issues voor strategisch managers in de zorg en in de foodservicesector? Hoe kunnen partijen elkaar helpen zodat het welzijn van de mens in de zorg wordt vergroot? Vragen die aan de orde kwamen tijdens de door gezondheidszorg-expert Dedoreon en adviesbureau JRM Food & Facilities georganiseerde Talking Dinner met strategen uit de zorg en het bedrijfslven. Tijdens de bijeenkomst konden strategisch managers uit het facilitaire werkveld en bedrijfsleven met elkaar sparren en elkaar verder helpen op key issues die de toekomst van food en facilities in de zorg gaan bepalen. Aanwezig waren onder meer Jan Boeren (Groenhuysen), Tessa de Bruin (GGz Breburg), Henk Gerritsen (Ariens Zorgpalet), Ruud Stemerdink (Florence), Marcel Pols (FrieslandCampina), Daphne van Stiphout (Jacobs Douwe Egberts), Rob Wilkes (Unilever Foodsolutions) en Luc Zwaanenburg (temp-rite International Holding).

Aandacht

Voor een patiënt of cliënt in de zorg draait het allemaal om aandacht. Vanuit de toeleverancier en de mensen binnen de zorginstelling vraagt dit om een heldere visie. Zeer belangrijk, zeker in tijden van decentralisering en krimp. Steeds vaker zijn degenen die verantwoordelijk zijn voor eten en drinken geen koks. Bovendien wordt eten vaak gezien als het invullen van een behoefte, terwijl de maaltijd door mensen in de zorg juist als heel belangrijk wordt ervaren. Zorgen dat er beleving rondom de maaltijd komt, is dus essentieel. Fabrikanten zouden aan dat onderdeel veel meer toegevoegde waarde kunnen leveren.

Visie

Constateren dat aandacht een groot goed is binnen zorg is een ding, maar daarmee is het nog geen beleid. Daarvoor is het noodzakelijk dat er een duidelijke visie komt op het gebied van eten en drinken, een visie die gedragen wordt door de Raad van Bestuur. Zonder duidelijke verankering binnen het zorgbeleid wordt het verstrekken van (verantwoord) eten en drinken snel een budgettaire kwestie. Belangrijk obstakel daarin is ook dat binnen de zorg vaak naast elkaar wordt gewerkt, dus bij krimpende budgetten wordt er al snel gekort op bepaalde aspecten, zonder dat de onderlinge samenhang duidelijk is. Volgens de deelnemers aan het gesprek zou het daarom veel beter zijn dat eerst een heldere visie wordt geformuleerd en dan als afgeleide een visie op het gebied van eten en drinken. Pas als je dat voor ogen hebt, kun je aanbesteden.

Schermafbeelding 2016-03-31 om 19.43.20

Schakel
Zorginstellingen zouden ook veel meer kennis moeten vergaren over de effecten van eten en drinken. Niet alleen om de rol daarvan naar de Raad van Bestuur een hogere prioriteit te geven, maar ook om medewerkers beter te overtuigen van het nut en de noodzaak. Fabrikanten zouden meer kunnen samenwerken in de benadering van zorgprofessionals en meer gezamenlijk hun kennis delen op basis van kernthema’s, in plaats van iedereen afzonderlijk. Een schakel ‘Kenniscentrum Eten & Drinken’ binnen zorginstellingen zou daarin voor alle partijen van grote waarde kunnen zijn. Ook in het licht van steeds meer zaken uitbesteden, want hoe meer je uitbesteedt hoe meer kennis je feitelijk in eigen huis moet hebben. Ontbreekt die kennis, dan wordt het doen, overzien en beoordelen van de inkoop steeds lastiger en loop je het risico dat de aandacht steeds meer uitgaat naar het budget.

Stappen
Dat de kosten toenemen en de zorg verandert, zijn onafwendbare ontwikkelingen. Dat neemt niet weg dat op basis van die ontwikkelingen er ook stappen moeten worden gezet. Want ook de markt van de zorgvragers op het gebied van eten en drinken verandert. Dit vraagt om positionering in serviceconcepten en ondernemerschap. Tal van initiatieven worden er opgestart en ontwikkeld. In veel gevallen wordt de cliënt meer gehoord en krijgt die via de zogenaamde all-inclusive formules eten en drinken op de momenten dat het gewenst is. De ervaringen met deze concepten zijn nog relatief jong en zouden bij een betere uitwisseling veel vaker succesvol kunnen worden uitgerold. Het delen van al die pilot-informatie zou andere zorginstellingen sneller tot een verandering kunnen brengen, maar ook veel opstartkosten kunnen besparen.

Verschillen

De veranderingen vragen in ieder geval om meer ondernemerschap van de f&b-afdelingen. Ook daarvoor is het belangrijk dat eten en drinken hoger op de agenda komt te staan binnen de directie, want momenteel zijn de meeste bestuurders niet gewend aan ondernemerschap en samenwerking. Veelal kost dat in hun ogen tijd, waardoor er ook vaker wordt uitbesteed. Bovendien verschillen de zorginstellingen van elkaar en zoals zo vaak, bestaat er een neiging eerder te kijken naar de verschillen dan naar de overeenkomsten. En juist door met elkaar in gesprek te gaan en de ervaringen met elkaar te delen, zou de zorg zo veel meer kunnen worden verbeterd. En dan zodanig dat eindelijk weer de aandacht uitgaat naar de cliënt.

 

Dit artikel naar aanleiding van het Talking Dinner is verschenen in de uitgave van maart van FoodClicks. Het originele artikel kunt u lezen door hier te klikken. FoodClicks is een crossmediaal platform voor de out of home sector.

Tekstvlak talking dinners

Gesprek laden
JRM heeft een nieuwe jas!

Wat kan je  in 10 jaar leren van samenwerken met elkaar in een hecht team? Dat de basis vertrouwen en gunnen moet zijn en dat kwetsbaarheid…

Lees meer
Over smaak valt niet te twisten, over kwaliteit wel!

Eten en drinken speelt een meer belangrijke rol in de gezondheid van mensen. De ver van ons bed show is dramatisch gekelderd in kijkcijfers…

Lees meer
Ziekenhuis bepaalt zelf koers en hoeveelheid aandacht voor goed eten

Ziekenhuis bepaalt zelf koers en hoeveelheid aandacht voor goed eten Zorg - Hoe serieus nemen de ziekenhuizen hun verantwoordelijkheid als…

Lees meer
Gratis koffie in de zorg: wel of niet doen?

Een gratis kop koffie in de wachtkamer van een zorginstelling wordt door 92 procent van de Nederlanders ervaren als een zeer gastvrij…

Lees meer
Management Symposium 'Zorg voor de Toekomst' - 8 maart 2018

Toekomst in de Zorg: waar liggen de kansen? 3 inspirerende sprekers delen hun visie op de toekomst met u.

Lees meer
De grootste groeimarkt van Nederland, ‘what else?!’

in 2040 bestaat Nederland voornamelijk uit ouderen. Waar gaan ze wonen, waar onderhouden ze hun sociale contacten, waar halen ze hun…

Lees meer
Gastvrijheid en gezondheid centraal op derde Talking Dinner-zorgdebat

Zorgdebat - Hoe ga je om met eten en drinken binnen de muren van het ziekenhuis, in de wetenschap dat de meeste patiënten er gemiddeld maar…

Lees meer
JRM Food & Facilities deelt kennis op Zorgtotaal 2017

JRM Food & Facilities deelt kennis op Zorgtotaal 2017. Op stand 09.B104 staan de adviseurs van JRM Food & Facilities voor u klaar om met u…

Lees meer
Pogingen om iets van de Zorg te maken

Deze overpeinzing van 2016 zijn de ‘zorgen over de Zorg’. Wat ik lees en hoor ik in de media, is zo’n beetje iedereen het wel met elkaar…

Lees meer
Aandacht is de grote waardebepaler in de zorg!

Aandacht! Ieder mens heeft behoefte aan het maken van verbinding met anderen. Oprechte aandacht beïnvloedt het welzijn van ons mensen. Deze…

Lees meer
Dedoreon en JRM Food & Facilities organiseerden Talking Dinner

Zorg - Hoe kom je tot de juiste invulling van eten en drinken in de zorg? Waar liggen in de zorg de uitdagingen en kansen? En welke…

Lees meer
Samenwerken en organiseren in belang van de Klant!

Alhoewel de berichtgeving in de media rondom V&D over een mogelijke overnamekandidaten, de moeizame onderhandelingen en de uiteindelijke…

Lees meer
Zelf koken boven alles verheven?

Vorige week was ik aanwezig bij het Facilitair Congres op de Horecava. Dagvoorzitter Rens de Jong (bekend van BNR nieuwsradio) opende het…

Lees meer
Communicatie en resprect

We leven in een vrij land waar veel is toegestaan. Nu zijn wij Nederlanders behoorlijk liberaal en vrij in doen en laten en als er al wat…

Lees meer
Beter eten in een ziekenhuis: een kwestie van kiezen!

Wie afgelopen week het tv-programma Van Liempt Live heeft gezien –of net als ik de uitzending heeft teruggezien via internet- heeft van…

Lees meer
Niet te inhoudelijk alstublieft!

Afdelingsmanagers krijgen soms als feedback van de direct leidinggevende manager, om tijdens het overleg niet ‘te inhoudelijk’ te worden!?…

Lees meer
Een brug tussen Zorg en Bedrijfsleven door Dedoreon en JRM Food & Facilities

Per 1 oktober 2015 slaan Dedoreon en JRM Food & Facilities de handen ineen om een brugfunctie te creëren tussen Zorg en Bedrijfsleven op het…

Lees meer
Sportieve samenwerking met Pitch & Putt Golf Papendal

JRM Food & Facilties is een sportieve samenwerking aangegaan met Pitch&Put Golf Papendal in Arnhem. De eerste stappen van JRM zijn gezet in…

Lees meer
Bewustwording rond het kookproces

Bewustwording rond het kookproces. Waar doen zorgorganisaties goed aan als ze voor de keuze staan om zelf te koken, convenience in te kopen…

Lees meer
Er was eens...de Buurvrouw

Dierbaren in mijn omgeving worden ouder en kwetsbaarder, ik wil er voor hen zijn zodra het nodig is, maar hoeveel mantelzorg zou ik kunnen…

Lees meer
JRM verwelkomt nieuwe partner!

Het team van JRM wordt versterkt! Per 1 mei 2015 start Chiara van Bergen – Monasso als Managing partner / Consultant bij JRM.

Lees meer
De uitdaging van kleinschalig wonen!

Zo ook de veranderingen in de ouderenzorg. De bijna volledige afbouw van de verzorgingshuisplaatsen en de transitie van de meeste…

Lees meer
Ondernemen volgens van der Valk: Zo 'slecht' nog niet!

Wie wel eens voet naar binnen zet bij een restaurant van Van der Valk, zal het met mij eens zijn: als het op ondernemerschap en…

Lees meer
Tips & Tricks | Horeca ondernemen in de zorg

Ziet u de exploitatie van horecafaciliteiten binnen uw zorgorganisatie als verlengstuk van uw eigen organisatie? En wilt u als organisatie…

Lees meer
Gastvrije webshop?

De gastvrouw nam zeer geconcentreerd kijkend op de tablet de bestelling op. Helaas keek zij niet of nauwelijks naar de gasten. De bestelling…

Lees meer
Streken

Via de media worden we dagelijks geconfronteerd met alle gewelddadigheden in de wereld, met als gevolg dat wij meer en meer waardering…

Lees meer
Rendement op advies

Goed advies betaalt zich terug! In de praktijk blijkt dit een wetmatigheid die niet altijd opgaat. Immers, het ene advies is het andere niet…

Lees meer
Week van de werkstress

Wist u dat het deze week , 3 tot en met 7 november, de week van de werkstress is. Ja hoor denkt u dan, die kan er ook nog wel bij. Helemaal…

Lees meer
Participeren niet zonder risico

Ouderen ongerust. 1 januari 2015: het scheiden van wonen en zorg; de overheveling van zorgtaken van de overheid naar de gemeenten. Veel…

Lees meer
Hoe veilig is ons voedsel

Hoe veilig is ons voedsel? Een naar mijn mening terechte vraag die ik mijzelf dan ook stel als ik weer eens bij de supermarkt de schappen…

Lees meer
Dromen mag!

Op een regenachtige zondag, zat ik een ontspannende ‘feel good’ komedie te kijken met onder andere Jane Fonda, Geraldine Chaplin en Daniel…

Lees meer
Ben jij gepassioneerd onder werktijd?

Het geeft altijd zoveel energie wanneer ik ondernemers en medewerkers ontmoet die vol van enthousiasme en stralend van positieve energie…

Lees meer
De participatieve samenwerking!

Voor een goede samenwerking binnen organisaties zijn basisafspraken, gevoed vanuit de theorie, noodzakelijk. Ongeacht of het nu afspeelt op…

Lees meer
Ruimte om te ondernemen

Ondernemen met eten en drinken in een ziekenhuis Amphia

Lees meer
Gezond ouder worden: een gezameijke uitdaging

Lees meer
Voedselveiligheid:"Mij een zorg!:"

Met de veiligheid van ons voedsel zit het wel goed!…Toch? Daar ben ik niet meer zo zeker van. De laatste tijd zijn de kwaliteit en de…

Lees meer
Mag ik van u 'Ambiance' alstublieft?

Hoe zorgen we met elkaar voor 'Ambiance'

Lees meer
icon-jrm3.svg
JRM
icon-portfolio.svg
Portfolio
icon-a-z.svg
A-Z
icon-activiteiten.svg
Activiteiten
arrow_upward