Tips & Tricks | Horeca ondernemen in de zorg

Ziet u de exploitatie van horecafaciliteiten binnen uw zorgorganisatie als verlengstuk van uw eigen organisatie? En wilt u als organisatie zelf profiteren van de omzetpotentie en winstgevendheid door de activiteiten in eigen beheer te nemen? Dan geef ik u graag een aantal tips om uw ondernemerschap tot een succes te brengen.
1) Ruimte voor ondernemen
Zorg dat u binnen uw organisatie ruimte biedt aan ondernemerschap! Moedig proactief ondernemen aan door regelruimte te geven aan de ‘horeca’ ondernemer om snel en adequaat in te spelen op wensen behoeften van gasten. Wanneer elke voorgenomen actie de start is van een bureaucratisch proces, staat het ondernemen op de rem!
2) Sturen op cijfers
De exploitatie van de (commerciële) horeca activiteiten vraagt om een bedrijfsmatige benadering waarbij gestuurd wordt op realtime cijfers. Als ondernemer wil je weten waar op de dag zelf de dalen en pieken in de omzet liggen zodat de personele inzet hierop kan worden afgestemd. Wat zijn de hardlopers binnen het horeca aanbod en op welke producten maakt u de beste marge. Ook heeft het weinig zin om ’s ochtends voor 8 uur al 30 saucijzenbroodjes warm te presenteren als de eerste broodjes niet eerder dan 10 uur over de toonbank gaan; dus u wilt ook weten wanneer de omzet wordt gemaakt.
3) Cijfers genereren
Zorg dat alle transacties (ook de interne debiteuren – eigen afdelingen) de kassa passeren! Realiseert u zich dat het van grote waarde is wanneer omzetcijfers en overige financiële kengetallen direct opvraagbaar zijn. Immers, zo kan er op de dag zelf bijgestuurd worden. Dit vraag om een ‘slim’ kassasysteem met voldoende mogelijkheden. In de praktijk blijkt dat organisaties vaak waardevolle cijfers op een grote hoop verzamelen waardoor cijfers niet meer bruikbaar zijn doordat ze vervuild raken.
Kies bij voorkeur een systeem dat ook naar de toekomst toe flexibel is aan te passen en modulair is op te bouwen. Mooie kleurtjes en een dito beeldscherm zijn natuurlijk belangrijk, Maar minstens zo belangrijk is de inrichting van het systeem aan de achterkant. Maak verstandige keuzes.
4) Dashboard
In het kader van meten = weten kunt u ervoor kiezen om te werken met een zogenaamd dashboard. Dit is een visuele weergave – een overzichtspagina- waarmee de prestatie van het ondernemerschap wordt weergegeven. Een aantal voorbeelden van prestatie indicatoren die in het dashboard kunnen worden weergegeven zijn bijvoorbeeld % loonkosten ten opzichte van de omzet, inkopen in % van de omzet, arbeidsproductiviteit (omzet in relatie tot gemaakte kosten ureninzet), gemiddelde besteding (evt. per tijdseenheid) etc.
5) Werken met ‘forecast’
Een realtime dashboard en een goed kassasysteem maken het mogelijk op aan de hand van ervaringscijfers uw onderneming te sturen. Op basis van deze ervaringscijfers, kunt u uw personele planning bepalen, sturen op uw inkoop, uw verkoop stimuleren.
6) Ondernemen is een vak
De juiste persoon op de juiste plek! De ‘horeca ondernemer’ binnen uw organisatie moet zowel oog hebben voor zijn gasten, bedrijfsmatig onderlegd zijn en sociaal en communicatief vaardig zijn. Een echte people manager die begrijpt dat zijn team van medewerkers het verschil maken.
7) Geen ondernemersbloed…ga dan voor samenwerken!
Is er geen ondernemersbloed binnen uw organisatie aanwezig. Of neemt uw genoegen met minder rendement maar kiest u wel voor kwaliteit in service en dienstverlening van uw horeca? Wellicht is het dan een betere keuze om te kiezen voor een goede samenwerkingspartner (cateraar) met expertise op het gebied van horeca. Wel nog de volgende tip: zorg ervoor dat u als organisatie grip op de zaak houdt en de prestaties van de samenwerkingspartner kunt regisseren.
JRM Food & Facitlities: onafhankelijk advies over service- en dienstverlening rondom vernieuwing keukenvoorzieningen in de zorg
Lees meerMedewerkers en organisaties optimaliseren product- en dienstverlening met behoud van kennis en kunde binnen de eigen organisatie! Sterk@…
Lees meerJRM Food & Facitlities: onafhankelijk advies over service- en dienstverlening rondom eten en drinken
Lees meerWat kan je in 10 jaar leren van samenwerken met elkaar in een hecht team? Dat de basis vertrouwen en gunnen moet zijn en dat kwetsbaarheid…
Lees meerEten en drinken speelt een meer belangrijke rol in de gezondheid van mensen. De ver van ons bed show is dramatisch gekelderd in kijkcijfers…
Lees meerZiekenhuis bepaalt zelf koers en hoeveelheid aandacht voor goed eten Zorg - Hoe serieus nemen de ziekenhuizen hun verantwoordelijkheid als…
Lees meerEen gratis kop koffie in de wachtkamer van een zorginstelling wordt door 92 procent van de Nederlanders ervaren als een zeer gastvrij…
Lees meerToekomst in de Zorg: waar liggen de kansen? 3 inspirerende sprekers delen hun visie op de toekomst met u.
Lees meerin 2040 bestaat Nederland voornamelijk uit ouderen. Waar gaan ze wonen, waar onderhouden ze hun sociale contacten, waar halen ze hun…
Lees meerZorgdebat - Hoe ga je om met eten en drinken binnen de muren van het ziekenhuis, in de wetenschap dat de meeste patiënten er gemiddeld maar…
Lees meerJRM Food & Facilities deelt kennis op Zorgtotaal 2017. Op stand 09.B104 staan de adviseurs van JRM Food & Facilities voor u klaar om met u…
Lees meerDeze overpeinzing van 2016 zijn de ‘zorgen over de Zorg’. Wat ik lees en hoor ik in de media, is zo’n beetje iedereen het wel met elkaar…
Lees meerAandacht! Ieder mens heeft behoefte aan het maken van verbinding met anderen. Oprechte aandacht beïnvloedt het welzijn van ons mensen. Deze…
Lees meerZorg - Hoe kom je tot de juiste invulling van eten en drinken in de zorg? Waar liggen in de zorg de uitdagingen en kansen? En welke…
Lees meerAlhoewel de berichtgeving in de media rondom V&D over een mogelijke overnamekandidaten, de moeizame onderhandelingen en de uiteindelijke…
Lees meerVorige week was ik aanwezig bij het Facilitair Congres op de Horecava. Dagvoorzitter Rens de Jong (bekend van BNR nieuwsradio) opende het…
Lees meerWe leven in een vrij land waar veel is toegestaan. Nu zijn wij Nederlanders behoorlijk liberaal en vrij in doen en laten en als er al wat…
Lees meerWie afgelopen week het tv-programma Van Liempt Live heeft gezien –of net als ik de uitzending heeft teruggezien via internet- heeft van…
Lees meerAfdelingsmanagers krijgen soms als feedback van de direct leidinggevende manager, om tijdens het overleg niet ‘te inhoudelijk’ te worden!?…
Lees meerPer 1 oktober 2015 slaan Dedoreon en JRM Food & Facilities de handen ineen om een brugfunctie te creëren tussen Zorg en Bedrijfsleven op het…
Lees meerJRM Food & Facilties is een sportieve samenwerking aangegaan met Pitch&Put Golf Papendal in Arnhem. De eerste stappen van JRM zijn gezet in…
Lees meerBewustwording rond het kookproces. Waar doen zorgorganisaties goed aan als ze voor de keuze staan om zelf te koken, convenience in te kopen…
Lees meerDierbaren in mijn omgeving worden ouder en kwetsbaarder, ik wil er voor hen zijn zodra het nodig is, maar hoeveel mantelzorg zou ik kunnen…
Lees meerHet team van JRM wordt versterkt! Per 1 mei 2015 start Chiara van Bergen – Monasso als Managing partner / Consultant bij JRM.
Lees meerZo ook de veranderingen in de ouderenzorg. De bijna volledige afbouw van de verzorgingshuisplaatsen en de transitie van de meeste…
Lees meerWie wel eens voet naar binnen zet bij een restaurant van Van der Valk, zal het met mij eens zijn: als het op ondernemerschap en…
Lees meerZiet u de exploitatie van horecafaciliteiten binnen uw zorgorganisatie als verlengstuk van uw eigen organisatie? En wilt u als organisatie…
Lees meerDe gastvrouw nam zeer geconcentreerd kijkend op de tablet de bestelling op. Helaas keek zij niet of nauwelijks naar de gasten. De bestelling…
Lees meerVia de media worden we dagelijks geconfronteerd met alle gewelddadigheden in de wereld, met als gevolg dat wij meer en meer waardering…
Lees meerGoed advies betaalt zich terug! In de praktijk blijkt dit een wetmatigheid die niet altijd opgaat. Immers, het ene advies is het andere niet…
Lees meerWist u dat het deze week , 3 tot en met 7 november, de week van de werkstress is. Ja hoor denkt u dan, die kan er ook nog wel bij. Helemaal…
Lees meerOuderen ongerust. 1 januari 2015: het scheiden van wonen en zorg; de overheveling van zorgtaken van de overheid naar de gemeenten. Veel…
Lees meerHoe veilig is ons voedsel? Een naar mijn mening terechte vraag die ik mijzelf dan ook stel als ik weer eens bij de supermarkt de schappen…
Lees meerOp een regenachtige zondag, zat ik een ontspannende ‘feel good’ komedie te kijken met onder andere Jane Fonda, Geraldine Chaplin en Daniel…
Lees meerHet geeft altijd zoveel energie wanneer ik ondernemers en medewerkers ontmoet die vol van enthousiasme en stralend van positieve energie…
Lees meerVoor een goede samenwerking binnen organisaties zijn basisafspraken, gevoed vanuit de theorie, noodzakelijk. Ongeacht of het nu afspeelt op…
Lees meerOndernemen met eten en drinken in een ziekenhuis Amphia
Lees meerMet de veiligheid van ons voedsel zit het wel goed!…Toch? Daar ben ik niet meer zo zeker van. De laatste tijd zijn de kwaliteit en de…
Lees meerHoe zorgen we met elkaar voor 'Ambiance'
Lees meer